The Prequel

1983: de Stokvishal gaat

Sex Pistols in de Stokvishal december 1977

De voorgeschiedenis.....

Is er leven na de Stokvishal?

Voor Punks in Arnhem en verrre omstreken was de Stokvishal dé concertzaal: hier traden eerst de Sex Pistols op (met Speedtwins uit Arnhem) , The Clash, The Ramones, Blondie, Siouxsie & The Banshees, The Damned, enz.

Ook de bekende punkbands van de tweede golf spelden hier regelmatig: Stiff Little Fingers, UK Subs, Anti Pasti, Angelic Upstarts, The Exploited .Dit natuurlijk naast alle grote namen uit het mainstrem pop, rock en new wave segment zoals Thin Lizzy, U2, Simple Minds,  Motorhead The Cure enz.

De zogenaamde Punkdagen die er werden georganiseerd vanaf begin jaren '80  waren / zijn legendarisch en monden niet zelden uit in een ware veldslag met de Politie die de gehele dag plaatsvond in en rond de zaal en het centrum. Met de organisatie van de Stokvishal, hippies basically, bestond al sinds dag 1 een gespannen relatie. Niet zelden leiden de Punkconcerten in de Stokvishal tot vernielde wc's en vechtpartijen en opstootjes in de zaal. Niet zelden leidde dit tot een stop op punkconcerten.

 

Toen de gemeente besloot dat het poppodium moest verhuizen om plaats te maken voor sociale woningbouw, zocht de Stokvishal samenwerking met Jacobiberg en Willemeen. De gesprekken hierover liepen op niets uit. Een nieuw bestuur ontdekte dat de organisatie financieel een puinhoop was. Duidelijk werd dat een medewerkster en de bij haar inwonende penningmeester, gedreven door harddrugsproblemen, met regelmaat een greep in de kas hadden gedaan. De schulden bleken zo hoog opgelopen dat er niets meer te redden viel.

Hoewel dit door de vrijwilligers, de overgebleven cultureel werker en het bestuur wel heel serieus geprobeerd is. De gemeente trok de subsidie in waarmee in 1983 een einde kwam aan de Stokvishal

De Stokvishal ; de eerste zichtbare bedreiging: een parkeergarage recht voor de deur! De parkeergarage staat er nog....


Punkdag Stokvishal 1982

Punkdag Stokvishal 1982

Neuroot Stokvishal 1982

Neuroot Stokvishal 1982

Sex Pistols Stokvishal 1977

The Damned Stokvishal 1980

De Hippies van de Stokvishal....

..en opeens was daar Punk...Polygoon Journaal met Blondie in de Stokvishal..spot de bekende gezichten (Jan Bouwmeester (zanger Kripos) in de groep wachtenden voor de deur van de Stokvishal

Siouxsie & the Banshees Stokvishal 1980

Stokvishal in de 70'er jaren

De Stokvishal was vroeger een fabriek van de firma Stokvis, waar machines werden gemaakt.


Punk in Arnhem, wat nog meer?

(Café) De Luifel

Nieuwstad